Salomon van Ruysdael

Gezicht op het Valkenhof te Nijmegen

Salomon van Ruysdael (Naarden 1600/03 -Haarlem 1670)

Gezicht op het Valkenhof te Nijmegen
doek,  73 x 103 cm
gesigneerd: op de veerboot S.VR 165.
 
Dit schilderij toont het markante fort in volle glorie ten tijde van de Gouden Eeuw. Deze imposante blikvanger wordt prachtig belicht en op subtiele wijze in het water weerkaatst. Op de voorgrond zien we een veerboot waarop figuren en vee met veel nauwkeurigheid en kleur zijn geschilderd. De oever en rivier volgend nemen de kleuren en contouren aan intensiteit af. Juist deze tegenstelling toont Van Ruysdael's artistieke vakmanschap. Hij creëert hiermee een groot gevoel van ruimte en geeft de voorstelling een spannend effect door de kijker via diverse coulissen mee te nemen in het landschap.

Salomon van Ruysdael toont zich in dit schilderij een groot meester van de Hollandse landschapsschilderkunst. Met een trefzeker penseel, zacht coloriet en rijke schakeringen zorgt de schilder voor een zeer boeiende toon. Typerend voor van Ruysdael zijn de hoogdrijvende, langgerekte wolken die een zachtroze of gele tint hebben. Door het geraffineerde, warme coloriet straalt de voorstelling hier een aangename zomeravond uit.

Salomon van Ruysdael's werken bevinden zich in vrijwel alle belangrijke musea ter wereld, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag, de National Gallery in Londen en de Hermitage in St.Petersburg.

Hoogsteder & Hoogsteder
Lange Vijverberg 15
2513 AC Den Haag
+31 (0)70 361 55 75
info@hoogsteder.com
www.hoogsteder.com

« All masterpieces