Een Globe de Cabinet, Brussel, 1836-1842

Kollenburg Antiquairs BV

Maten: Globe: diameter 80 cm, omtrek 2,5 m. Stoel: H: 91 cm, diameter 1,18 m.
Totale hoogte: 1,37 m.
Materiaal: Stoel: massief mahonie en fruithout gefineerd met mahonie. Globe:  papier; Bevestiging van ijzer.

De stoel heeft een driehoekige basis met daarop drie voluutvormige poten die de rand van de stoel dragen waarbinnen de globe zich bevindt. Tussen de poten bevindt zich aan de onderkant een console waarop de meridiaanlijst rust waaraan de globe bevestigd is.
De bovenkant van de rand is voorzien van de namen van de maanden en de daarmee corresponderende symbolen van de dierenriem.

In 1830 richtte Philippe Vandermaelen (1795-1869) het Etablissement Géographique de Bruxelles op. Daar werden, met behulp van moderne technieken als lithographie, kaarten en globes vervaardigd. Al in 1836 erkende men de grote kwaliteit van de, nauwkeurig aan de laatste topografische ontdekkingen aangepaste, kaarten en globes en niet lang daarna was het Etablissement Géographique de Bruxelles marktleider op het gebied van geografische publicaties. Het grote voordeel van een globe boven een topografische kaart was dat globes de positie van de ene plaats ten opzichte van de andere zoveel duidelijker lieten zien
Men maakte, in verschillende formaten, twee soorten globes: Globes d’Instruction en Globes de Cabinet. De grote Globes de Cabinet (met een omtrek van 2,50 m.) werden vanaf 1836 door H. Renaud getekend en door P.J. Doms gegraveerd.
Vanaf 1838 werden er, in een mahoniehouten stoel (met een meridiaan van hout in plaats van een koperen meridiaan) gemonteerde grote globes in de verkoopcatalogi van het Etablissement Géografique de Bruxelles aangeboden. Zij waren voornamelijk bedoeld voor amateur- geografen en konden – prachtig gemonteerd – niet alleen een instructief, maar ook een buitengewoon decoratief element vormen in de inrichting van een kamer of bibliotheek.
De kaarten die door het Etablissement Géographique de Bruxelles werden uitgegeven, werden steeds aangepast aan de laatste ontdekkingen. Uit 1843 is een exemplaar van een niet-gemonteerde globe bekend waarop de kustlijnen van Antarctica, voor zover die toen bekend waren, staan aangegeven. Op de hier getoonde globe staat de kustlijn van Antarctica nog niet aangegeven. De kaart dateert waarschijnlijk uit de jaren 1838-1840.

Literatuur:
Peter C.J. van der Krogt, Globi neerlandici, The Production of Globes in the Low Countries, Utrecht 1993.
 

 Een Globe de Cabinet, Brussel, 1836-1842 
« Back to member