Jurriaen Ovens - Portret van een jonge vrouw als Flora

Hoogsteder & Hoogsteder B.V.

Jurriaen Ovens (Tönning 1623 - 1678 Friedrichstadt)

Portret van een jonge vrouw als Flora
doek, 85 x 66 cm

Deze jonge vrouw heeft zich laten portretteren als Flora, godin van de bloemen en de lente. Zowel het schilderij als de lijst zijn daarom voorzien van bloemmotieven. De oranjebloesem in haar krullen en de rozen op haar schoot kunnen we haast ruiken. De zachte contouren en virtuoze schildertechniek maken de stoffen, de huid en het haar bijna voelbaar. De doorzichtige doek om haar schouders is buitengewoon fraai weergegeven. Ook alle andere stoffen glinsteren door de talloze glimlichtjes, die magnifiek bewaard zijn gebleven.

Het schilderij straalt rijkdom uit. Het kostbare goudbrokaat van haar jurk is gedecoreerd met een dubbele rij parels. Ook haar prachtige oorbellen schitteren ons tegemoet. Dit laat er geen twijfel over bestaan dat de geportretteerde jongedame van goede komaf moet zijn geweest. Het is goed mogelijk dat zij Lucia Wijbrants of Jacoba Bicker is. Beiden waren dochters van vooraanstaande Amsterdammers en lieten zich in hun jonge jaren door Ovens portretteren.

Schilderijen van Jurriaen Ovens bevinden zich onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, Het Amsterdams Historisch Museum, het Frans Hals Museum in Haarlem, het Metropolitan Museum of Art in New York en de Hermitage in Sint Petersburg.

 

 Jurriaen Ovens - Portret van een jonge vrouw als Flora 
« Back to member