Engelse diagonaalbarometer met spiegel Watkins

Fontijn Antiek

Engelse diagonaalbarometer met spiegel
signatuur: ‘F. Watkins London’
circa: 1760

De kast van massief Cuba-mahonie heeft verzilverde messing schaalplaten en een centraal geplaatste spiegel. De open tympaan wordt in het midden bekroond door een messing siervaas.

De barometerschaal loopt van 28 tot 31 inch en heeft een schaalvergroting van circa zes maal. Het palmhouten reservoir heeft een lederen bodem. Rechts van de spiegel bevindt zich een alcoholthermometer met een schaal in Fahrenheit. Beide instrumenten zijn voorzien van messing schuiftendenswijzers en de reservoirs worden afgeschermd door fraai gedraaide, spiraalvormige reservoirkappen. In het midden, boven de spiegel, is een haverbaard-hygrometer geplaatst. De gewelfde onderkant bevat voorts nog een waterpas.

Het diagonaalsysteem was een vinding van Samuel Morland, die hier in 1688 als eerste over publiceerde. Hierbij stond vooral het streven naar een vergrotende schaal en het daardoor bereiken van een duidelijker aflezing centraal, om ook de kleine luchtdrukverschillen zichtbaar te kunnen maken.

Deze barometer van een museale kwaliteit is van een zeldzaam type en werd vervaardigd door de vooraanstaande Londense maker Francis Watkins (ca. 1723 - 1784 ?).

 Engelse diagonaalbarometer met spiegel Watkins 
« Back to member