Plafondschildering met balustrade, putti en diverse bloemen, 
Mattheus Terwesten en Caspar Peeter Verbruggen II

Daatselaar Fine Art & Antiques

Plafondschildering met balustrade, putti en diverse bloemen,


Mattheus Terwesten en Caspar Peeter Verbruggen II,

Eerste kwart 18de eeuw

Olieverf op doek, 280 x 284 cm.

 

Provenance: Hooglandse Kerkgracht 22 te Leiden, waar het kort na 1751 werd omgeven door een rococostucplafond in opdracht van Michiel van Bommel (1669-1763); …;  1917, Constant Willem Scheurleer (1881-1941), die het met een ander plafond uit het huis liet verwijderen; … ; vóór 1961/1962 te Amsterdam verworven door Cornelis Johannes baron Schimmelpenninck van der Oye (1906-1987).

 

Deze aantrekkelijke cirkelvormige plafondschildering toont een wolkenlucht met drie putti die een mand met bloemen in evenwicht proberen te houden. De wolkenlucht wordt omgeven door een rondomgaande natuurstenen balustrade, bestaande uit vier gesloten, naar voren springende delen, afgewisseld door een rij terrakleurige balusters. Boven de balustrade zweeft een vierde putto. De bloemen in de mand en langs de balustrade verbeelden onder meer rozen, pioenrozen, tuinanemonen, afrikaantjes, amaranthus, hibiscus, papaver, Oost-Indische kers, kastanje- en oranjebloesem. Gezien de laatste bloesem ontbreken evenmin sinaasappelen.

 

De plafondschildering is van de hand van de Haagse decoratieschilder Mattheus Terwesten (1670-1757). Na een opleiding in Den Haag vertrok de schilder naar Rome waar hij lid werd van de Bentvueghels onder de naam Arend. De reis ging via Berlijn waar zijn veel oudere broer Augustus Terwesten (1649-1711) successen boekte als schilder van onder meer plafonds aan het hof Frederik I van Pruissen. Mattheus heeft hier ook enige werken geschilderd. Na zijn terugkeer naar Den Haag in 1699 werd Mattheus een zeer gezocht schilder van plafonds en andere decoratiewerken. Volgens de 18de-eeuwse kunstenaarsbiograaf Johan van Gool was er ‘in den Haeg naeulyks een aenzienlyk huis, of het praelt met zyne Kunstwerken’. Hiervan is nog maar een handjevol werken ter plekke bewaard gebleven zoals, in de Koepel van Fagel in de tuin van Paleis Noordeinde, in het oude stadhuis aan de Groenmarkt en in Huis Schuylenburch aan de Lange Vijverberg, de huidige residentie van de Duitse Bondsrepubliek. Terwestens succes bleef niet beperkt tot Den Haag. Hij leverde schilderingen over heel het land. Van Noord-Holland tot Middelburg en van Leiden tot Nijmegen. De bloemen en vruchten in het plafond zijn toe te schrijven aan de Antwerpse schilder Gaspar Peeter Verbruggen II (1664-1730), die in de jaren 1706-1723 in Den Haag verbleef en met Terwesten regelmatig samenwerkte. Verbruggen schilderde onder meer ook de bloemenguirlandes in het plafond van de eerder genoemde Koepel van Fagel.

 Plafondschildering met balustrade, putti en diverse bloemen, 
Mattheus Terwesten en Caspar Peeter Verbruggen II 
« Back to member