Inloggen


Als u op dit moment bij ons een cursus volgt, log dan hier in.

« terug naar cursusoverzicht

Basiscursus - Handel & Wandel in de kunst- en antiekbranche - 5 december 14:00-17:00

Peter van Os Antiques & Fine Art

Kamervoort 187
6851 EE Huissen
Tel. 06-5310 6541
E-mail: antiques@petervanos.com

www.petervanos.com

Algemeen antiquair

Wordt vanuit Huissen de markt voor Europese kunst en antiek in China veroverd? Kunsthandelaar Peter van Os vertelt vol enthousiasme over zijn plannen. Hij spreekt uit ervaring. In China neemt de interesse in kunst alleen maar toe. Die belangstelling blijft niet beperkt tot de uitingen van de eigen cultuur, maar strekt zich even goed uit tot voorwerpen uit Europa, zowel antiek als modern. In 2004 deed Van Os mee aan de Shanghai Art Fair en organiseerde in Peking een verkoopexpositie. Voor de komende tijd staat een permanente verkooptentoonstelling in Peking en Shanghai op het programma. En toont hij in Wuhan en Qingdao zijn collectie kunst en antiek uit de 17de-19de eeuw, die naast schilderijen, meubelen, sculpturen en een verscheidenheid aan objecten, ook moderne kunst omvat.  

“Het is een enorme uitdaging, een sprong in het diepe. Ik onderneem iets nieuws en gebruik mijn vakkennis. Alles draait om persoonlijke contacten. Die dateren van 1987, toen mij werd gevraagd om bij te dragen aan de culturele uitwisseling tussen Taiwan en België.”

“In Taiwan heb ik belangrijke mensen leren kennen en relaties opgebouwd. Onder meer een grootindustrieel en verzamelaar van rolschilderingen. De man toonde belangstelling voor Europese kunst en nu is hij een belangrijke klant van me. Het heeft me meermaals naar Taiwan gebracht en later ook naar China. Ik heb de Chinese smaak en voorkeuren leren kennen. Het is van belang van elkaar te leren, maakte die verzamelaar me duidelijk.”

Van Os nodigt graag zijn klanten uit om naar Europa te reizen. Hij neem zijn gasten mee naar tentoonstellingen en grote beurzen als TEFAF. Zich wel ervan bewust dat zakelijke contacten opbouwen in het Verre Oosten anders, formeler ook verloopt dan bij ons. “Dat gebeurt binnen een sfeer van vertrouwen en sociale omgang. Je bezoekt elkaar dikwijls, gaat samen eten en golfen.”

Peter van Os komt uit een antiquairsfamilie en bewoont een historische pand in de binnenstad. Een echt familiepand, waar sinds 1920 zijn grootvader samen met diens broer zaken deed. Als kind mocht hij van de schoolmeester ‘spijbelen’ om met zijn vader en oom mee te gaan naar taxaties. En later, wanneer zijn ouders op vakantie gingen, kreeg hij de verantwoordelijkheid voor de winkel. 

“Op mijn 21ste gaf mijn vader me een ‘bruidsschat’ om zelf in te kopen en een aandeel in de zaak op te bouwen. Ik was 27 toen ik slaagde voor mijn examen taxateur -de jongste in Nederland. Op een gegeven moment heb ik me toegelegd op schilderijen uit de 19de eeuw, maar nu werk ik weer breder. Ik heb aan tal van beurzen meegedaan, van Kasteel Rozendael in 1978, Brugge en Florence, tot Olympia, TEFAF en PAN Amsterdam. Maar beurzen doe ik niet meer. Ik heb al mijn aandacht en inspanning nodig om de markt in China verder te ontwikkelen.”« Back to home